Ali je arašidovo maslo primerno za pse?

Arašidovo maslo proizvajajo iz arašidovih plodov (arachis hypogaea)Rastlina, ki jo uvrščamo med stročnice, izvira iz Južne Amerike.  Stroke še zelene poberejo iz zemlje, jih posušijo, popražijo in zmeljejo v gosto, čvrsto maso, podobno maslu. Arašidovo maslo je torej proizvedeno iz ene same sestavine in je primeren dodatek obrokom naših kosmatincev.

Maslo je bogatega okusa, zato se nanj kosmatinci hitro navadijo in se jim že ob zaznavi vonja pocedijo sline. 

 

Arašidovo maslo je bogat vir energije, 100 g masla ima 614 kcal, vsebuje pa tudi veliko koristnih prehranskih snovi, s katerimi lahko uravnotežujemo sestavo vsakodnevnih obrokov, ali pa jih dodajamo v hrano psov le občasno. V 100 g masla je kar 23,7 g rastlinskih beljakovin, ki so poleg beljakovin živalskega izvora, mesa, rib, jajc in mlečnih izdelkov, za zdravo delovanje organizma nujno potrebne. V 100 g masla je 48,2 g koristnih maščob, od tega 6,2 g nenasičenih. Poleg beljakovin so maščobe kot makro hranilo pomemben vir energije in ključna sestavina celičnih membran, sodelujejo pa tudi pri tvorbi različnih hormonov. Maščobe so topilo za vitamine A, D, E in K in pomagajo pri njihovi absorpciji.

Arašidovo maslo je nadalje bogat vir vitaminov in mineralov, pomembnih za nemoteno delovanje številnih procesov v organizmu psa. Vitamin E je v kombinaciji s selenom antioksidant in pomaga pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, preprečuje pa tudi različna srčno-žilna obolenja. Dobro učinkuje na zdravje kože in dlake, kar je še posebej pomembno v pomladanskem in jesenskem času. Minerali, ki se nahajajo v arašidovem maslu so fosfor, magnezij, železo in baker. Magnezij je pomemben v encimskih procesih, ki so povezani z sintezo beljakovin, nujen je za normalno delovanje mišic, živčnih celic in srca. Velik del  magnezija se nahaja v kostnem tkivu. Železo je esencialen mineral, ki ima v delovanju pasjega organizma številne funkcije. V krvi sodeluje pri tvorbi hemoglobina, je prenašalec kisika, nujen je za razvoj možganov.

º º º º º º º º º º 

Količino masla v prehrani psa odmerjamo glede na njihovo težo in starost, še posebej pa glede na pasjo kondicijo ter zdravstveno stanje.

º º º º º º º º º º 

Doma pripravljenim obrokom ali komercialnim mešanicam dodajamo maslo, če je pes normalne teže in če nima bolezenskih simptomov. V primeru, da pse oskrbujemo z dnevno uravnoteženimi zdravimi in raznolikimi obroki, so njihove potrebe po hranilnih snoveh pokrite, tako da zadostuje, da jih z arašidovim maslom obogatimo občasno, kot priboljšek, nagrado ali pa ga uporabimo kot priboljšek pri interaktivnih igrah. Energijska vrednost masla je visoka, zato je v primeru, ko ga obrokom dodajamo redno, potrebno spremljati in beležiti vsako spremembo v teži psa in se v primeru, ko se ta zvišuje, posvetovati s strokovnjakom.

º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º º

RECEPT ZA ARAŠIDOVE PRIBOLJŠKE

Za kosmatince, ki niso preobčutljivi na moko: 

Potrebujemo le ⤵️
✔️Polnozrnata moka – prib. 150g
✔️Arašidovo maslo – 2-4 žlice
✔️Mlačna voda – 1 dcl

Dobro premešane sestavine razmažite po peki papirju in pecite v že prej ogreti pečici – 180°C 25-30 minut. Počakajte, da se ohladi in nalomite na poljubno velike koščke. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top