Miti o prehranjevanju psa

1 “Psi ne marajo raznolike prehrane.”

Zdravim psom lahko brez težav vsakodnevni obrok dopolnjujemo in sestavine, v primeru doma pripravljene hrane, menjamo. Res je, da je v takem primeru težje odkriti vzrok zdravstvenih težav, a je raznolika prehrana zelo dobrodošla. Seveda je priporočljivo, da se posamezen lastnik prilagodi željam in potrebam psa, a ohrani uravnoteženost prehrane.

2 “Psu nikoli ne hrani svinjskega mesa.”

Medtem ko ima svinjsko meso v primerjavi z govejim manj beljakovin in več maščob, je lahko tudi ta vrsta mesa primerna za hranjenje psa. Tako kot je pes lahko alergičen na svinjino, je lahko na goveje meso ali ribe.

3 “Surova jajca izboljšajo videz dlake.”

Drži, da jajca izboljšajo videz dlake. Ampak, ali so surova prav tako primerna kot kuhana? V večini primerov se pri hranjenju surovih jajc ne zgodi nič posebnega. V primeru ne pravilnega shranjevanja in rokovanja z jajci pa so le ta lahko dovzetna za okužbe. Bolje je, da jajca pred hranjenjem skuhamo. Jajca poleg maščob vsebujejo tudi vir beljakovin in so primerna za dopolnjevanje obroka.

4 “Psi so izključno mesojedci.”

Poleg beljakovin, ki jih v večjem deležu najdemo v mesu in ribah, je nujno potrebno v prehrano psa vključiti tudi druge hranljive snovi. Pomemben del obrok predstavljajo vlaknine, vitamini in minerali, ki jih samo meso ali ribe ne vsebujejo v primernih količinah ali sploh ne. Te snovi so del zelenjave in sadja, ki pa jih pes ne bo zaužil v zadostnih količinah za pokritje njegovih potreb. Z dodajanjem vitaminsko mineralne mešanice v obrok lahko le tega ustrezno uravnotežimo. Prav tako v obrok dodamo vir maščob in oglikovih hidratov.

5 “Visoko beljakovinski obrok povzroči odpoved ledvic.”

Ne pravilno delovanje ledvic ni pogojeno z visoko beljakovinsko prehrano. Dejavniki, ki vplivajo na pojav kronične ledvične odpovedi so lahko mehanske poškodbe, okužbe, imunsko pogojene bolezni, novotvorbe, zmanjšan pretok krvi skozi ledvico, genetske napake, izpostavljenost toksinom ipd.

6 “Komercialna hrana »grain free« ne vsebuje ogljikovih hidratov.”

Sestavine, ki so vključene v pasjem obroku vsebujejo različne deleže hranljivih snovi. Meso in ribe vsebujejo večje količine beljakovin, zelenjava in sadje večje količine vlaknin, vitaminov in mineralov, pšenica, koruza ipd. večje količine ogljikovih hidratov. To, da v hrani, ki ne vsebuje žit, ni ogljikovih hidratov, ne drži.

7 “Vse kosti so za psa primerne.”

Kosti goveda, drobnice so drugačnih oblik kot kosti perutnine in kunca. Slednje se lomijo v špičaste delce, ki lahko poškodujejo prebavni trakt psa, zato se jim pri hranjenju psa izogibajmo. Pojav zdravstvenih težav povzorčenih zaradi hranjenja kosti so odvisne od posameznega psa, zato je nujno spremljanje stanja psa po zaužitju kosti. V primeru driske, bruhanja, ipd. je bolje da jih psu ne ponudimo več.

 

8 “Briketirana hrana za čisto zobovje.”

Čistoča zob ni odvisna le od hrane. Psi hrano goltajo, drobijo, trgajo ali stiskajo – ne žvečijo kot ljudje. To pomeni, da obstaja majhna verjetnost, da bi si ob zauživanju briketirane hrane čistili zobe. Psom, ki jih hranimo z briketi moramo zagotoviti redno in ustrezno pregledovanje ustne votline ter morebitno čiščenje zob.   

9 “Jagnjetina je hipoalergena.”

Jagnjetina je velikokrat uporabljeno v hipoalergenih hranah. To ne pomeni, da psi na to vrsto mesa ne morejo razviti alergije. Ker je uporabljena v prehrani psov redko, obstaja manjša možnost, da bi bil pes alergičen na to vrsto mesa.

10 “Večina psov je alergična na žita.”

Raziskave so pokazale, da imajo psi več alergijskih reakcij zaradi mesa (goveje, piščančje) in  mlečnih izdelkov kot zaradi hranjenja z žiti, ribami in sojinimi proizvodi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top