Pomembni vitamini za mačke

Kaj so vitamini?

Vitamini spadajo med organske molekule, ki jih organizem potrebuje pri procesih presnove, v njih sodelujejo kot encimi ali njihovi prekurzorji ter koencimi. So biološko aktivne substance, ki organizmu pomagajo pri izkoriščanju hranljivih snovi. V primeru, da jih v mačji organizem vnesemo premalo, govorimo o hipovitaminozi, v nasprotnem primeru o hipervitaminozi. Prva težava se pojavlja pogosteje in lahko pripelje do lažjih in hujših neprijetnosti – slabše odpornosti, težav z dlako in drugo.

Ločimo dve skupini vitaminov, topne v vodi in topne v maščobi. V skupino topnih v maščobi spadajo vitamini A, D, E in K, vitamini skupine B in vitamin C pa so topni v vodi. Učinki posameznih vitaminov:

.

1 Vitamin A: fiziologija vida, rast

2 Vitamin D: mineralizacija kosti 

3 Vitamin E: antioksidant (sodeluje s selenom)

4 Vitamin K: strjevanje krvi

5 Vitamini skupine B: izkoriščanje zaužite hrane, sproščanje energije

6 Vitamin C: možno lajšanje simptomov bolezni

.

Neustrezna vitaminska hrana lahko povzroča dermatitis, težave pri strjevanju krvi, pomanjkanje apetita, nizko telesna temperaturo, motnje v delovanju živčevja, težave z dlako. Naštete težave so največkrat posledica premajhnih količin zaužitih vitaminov.

Pomanjkanje vitamina B1 (tiamin) sodeluje pri metabolizmu ogljikovih hidratov. Do pomanjkanja lahko pride zaradi daljšega pomanjkanja apetita mačke, anoreksije, prekomernega uriniranja, ki je posledica raznih bolezenskih stanj, kuhanja hrane na visoki temperaturi, prisotnosti tiaminaze (vsebujejo jo nekatere bakterije in določene vrste  surovih rib).

Pomanjkanje vitamina A, ki je pri mačkah esencialen, kar pomeni, da mačji organizem nima funkcije za njegovo sintezo, zato ga morajo mačke zaužiti s hrano. Toda pozor, prevelike količine pa so prav tako škodljive. Hranjenje mačk z velikimi količinami surovih jeter in dodatkom olja iz jeter trske, lahko povzroči, da mačka zaužije preveč vitamina A, posledice pa se pokažejo sčasoma, čez nekaj mesecev ali let.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top