Prekomerna teža psa: kaj storiti?

Razlogov za prekomerno težo psa je lahko več. Poleg preveč hrane, preveč priboljškov, premalo gibanja in zdravstvenih težav, je pogost razlog neustrezna sestava obrokov. Manj pogosta, a vendar možna je debelost kot posledica nepravilnega delovanja endokrinih žlez.

Za pravilen pristop k zmanjševanju teže psa je torej najprej potrebno ugotoviti pravi vzrok debelosti. Ni dovolj zgolj uvesti več gibanja in zmanjšati obroke hrane kot to pogosto slišimo, spremembe prehranjevanja je potrebno obravnavati celostno. Diete ni mogoče uvesti na podlagi splošne formule, ampak je potrebno količino in sestavo obrokov prilagoditi posameznemu psu. Poleg pravilno uravnoteže diete je pri uvajanju spremenjenega načina prehanjevanja psa potrebna dosledna skrb in vztrajnost lastnika.

Značilnosti shujševalne diete:

  1. pravilna izbira tipa hrane ali sestavin v doma pripravljeni hrani
  2. zmanjšan vnos s hrano pridobljene energije
  3. večja količina prehranskih vlaknin
  4. večja količina beljakovin
  5. zagotovite večje količine zaužite vode: hrano omočite z vodo
  6. po hranjenju ostanka hrane ne puščajte v posodici za psa
  7. večja frekvenca hranjenja

Poleg lastnika je pomembno sodelovanje vseh članov gospodinjstva. Prvih nekaj dni, ko psu ponudimo obrok z manj energijske vrednosti, bo le ta občutil lakoto.  Ker je bil do uvedbe diete navajen na visoko kalorične ali/in obilne  obroke, se mu mora organizem navaditi na spremembo. Zato priporočam, da spremenjen način uvedemo postopoma. Vsaka dva dni psu zmanjšamo energijsko vrednost obrokov, vse dokler ne dosežemo z dieto določene količine. Ukinemu mu priboljške, z dieto pa nadaljujemo. Potrebno je tedensko tehtanje psa ob istem času in isti tehnici. Ko pes doseže primerno idealno težo, pri uvedenem načinu prehranjevanja vztrajamo, a na novo uravnotežimo obrok.

Opozoriti je potrebno, da so nekatere pasme psov posebaj občutljive in nagnjene k prekomerni teži. To so zlasti pasme iz skupine prinašalcev, nordijske pasme, vodne pasme, pri teh moramo dieto prilagoditi že v času rasti oziroma v zgodnji odrasli dobi. Poleg navedenih pasem je potrebno zmanjšati vnos energije tudi psom po kastraciji oziroma psičkam po sterilizaciji. Po teh posegih pasji organizem ne proizvaja spolnih hormonov, zato je primerno vnos energije s hrano zmanjšati. 

Pri izbiri ustrezne hrane za našega psa moramo biti izredno previdni, kajti obroke je, kot rečeno, potrebno prilagoditi dejanskemu stanju našega psa, njegovi fizični kondicijo, pasmi, starosti, navadam in tudi tako, da bo vnos beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov ter vitaminov in mineralov uravnotežen. V primeru, da zmanjšamo zgolj količino hrane, ne da bi obroke hkrati prilagodili dejanskemu stanju našega psa, lahko ne vede porušimo razmerje v sestavi hranljivih snovi. Psu lahko s tem povzročimo škodo, želenih učinkov pa ne dosežemo. V izogib nezaželenim učinkom shujševalnih diet je priporočljivo, da se lastniki o ustrezni sestavi obrokov in načinu uvedbe posvetujejo z ustrezno usposobljenim strokovnjakom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top