Psi in preobčutljivost na hrano 2.del

In kako ukrepati s prehrano psa?

Prehranski načrt je ključnega pomena.

Pri psih, ki jih lastniki prehranjujejo s komercialno hrano, se težave s preobčutljivostjo na hrano pojavljajo pogosteje. Razlog za to je lahko v tem, da se med procesom priprave komercialnih prehranskih izdelkov lastnosti sestavin spremenijo, s tem pa se zviša njihova alergenost. Za uspešno ugotavljanje težav s preobčutljivostjo na hrano, je priporočljivo, da poleg ustrezne veterinarske oskrbe, preidemo na hranjenje psa z doma pripravljeno hrano in s strokovno pomočjo izdelamo prehranski načrt. Sestavo obrokov prilagodimo potrebam posameznega psa, ki jih v odvisnosti od odziva nanje ustrezno prilagajamo.  

Kaj izbrati: komercialno ali doma pripravljeno hrano?

Za pse s kožnimi težavami so komercialne dietne hrane praviloma sestavljene iz ene vrste mesa, čeprav je lahko prav ta vrsta vzrok za preobčutljivost psov na to sestavino. Poleg tega so na deklaracijah komercialnih dietnih izdelkov največkrat navedene le osnovne sestavine, dejansko pa hrana vsebuje več virov beljakovin in ogljikovih hidratov, zato so številni psi lahko preobčutljivi na te mešanice tudi iz tega razloga. Izjema so registrirani veterinarski dietni proizvodi, namenjeni psom z določenimi diagnozami in se praviloma prodajajo le v veterinarskih ambulantah.

Veterinarski dietni izdelki za razliko od komercialnih, ki največkrat vsebujejo le eno vrsto mesa, vsebujejo ribje ali puranje meso, jagnjetino, divjačino, ovsene kosmiče, ječmen, lan, lucerno in krompir. Komercialne diete namenjene psom s preobčutljivostjo na hrano so proizvedene s postopkom hidrolize, s katero se beljakovine razbije na manjše delce, z zaužitjem teh pa naj bi se posledice preobčutljivosti odpravil. Vendar pa so analize teh izdelkov pokazale, da v nobeni t.i. hipoalergeni komercialni dieti molekule beljakovin niso bile razbite v taki meri, da bi bile posledice odpravljen. Hipoalergeni komercialni prehranski izdelki torej niso zagotovilo za odpravo težav.

Poleg beljakovin so lahko vzrok preobčutljivosti na hrano aditivi in konzervansi, ki jih ne glede na njihovo sestavo vsebujejo komercialni prehranski izdelki.

V primeru, ko se zdravstvene težave ne morejo odpraviti niti z veterinarsko dieto, je najprimerneje preiti na doma pripravljene dietne obroke. Za doma pripravljeno hrano je potrebno izdelati prehranski načrt in sestavo obrokov ustrezno uravnotežiti, iz njih pa izločiti vsa živila, ki so potencialni povzročitelji neželenih reakcij. Seveda lahko gre tudi za skupek več dejavnikov, ki v kombinaciji vplivajo na zdravje in dobro počutje psa.

Ugotavljanje preobčutljivosti na hrano na podlagi sestave obrokov

Ugotavljanje vzroka omenjenih težav poteka v dveh fazah. Trajanje posamezne faze je od primera do primera različno. Ker gre za sestavo in hranjenje klinične diete moramo biti pri izvajanju posamezne faze dosledni, zapisovati si moramo vsako spremembo, ki jo pri tem zaznamo. Priporočljivo je tudi redno spremljanje teže psa.

Prva faza je t.i. eliminacijska ali izključevalna dieta, ki traja od šest do osem tednov. Pred sestavo eliminacijske diete je potrebno zbrati čim več podatkov o dosedanji prehrani živali. Poleg osnovnega obroka je potrebno upoštevati tudi vse dodatke in priboljške, ki jih lastnik daje psu redno ali občasno – piškoti in drugi priboljški, oreščki, žvečilne kosti, jajca, mlečni izdelki ipd. Tudi če je pes alergene užival v majhnih količinah, jih ne smemo zanemariti, saj lahko te sestavine že v majhnih količinah povzročajo težave.

 

Dieto za psa sestavimo na osnovi posveta pri izbranem veterinarju in analize zbranih podatkov o zgodovini hranjenja. V eliminacijsko dieto vključimo vir beljakovin in vir ogljikovih hidratov, ki jih pes do tedaj še ni zaužil. V času izvajanja prehranjevanja s prvo dieto, ki naj traja med 10 do 13 tednov, naj se psu ponudi destilirana ali vsaj neklorirana voda. Tudi klor lahko povzroča preobčutljivostne reakcije. Psu ne dajemo ne priboljškov niti prehranskih dodatkov, dodajamo pa posameznemu psu ustrezno količino esencialnih maščobnih kislin in kalcij.

Eliminacijski faza sledi tako imenovana provokacijska dieta, ki je namenjena ugotavljanju, katera posamezna sestavina ali več sestavin povzroča preobčutljivostne reakcije. Dietnim obrokom dodajamo po eno sestavino prvotne diete in spremljamo spremembe ter pojave kliničnih znakov. V primeru, da se ti ob določeni sestavini v obroku pojavijo, pomeni, da je pes nanjo občutljiv, zato jo je potrebno iz prehrane izločiti.  

Zaradi preobčutljivosti na hrano je imunski sistem psa oslabljen, zato ga je potrebno krepiti

Ugotovitve večih raziskav kažejo, da na krepitev imunskega sistema psov s preobčutljivostjo na hrano ugodno vpliva uživanje omega 3 maščobnih kislin, ki ga je veliko v lanenem olju. Vsebnost teh maščobnih kislin umirja vnetne procese, ki se pojavijo kot posledica opisanih reakcij in uravnava izločanje citokinov, ki so beljakovine z majhno molekulsko maso in opravljajo vlogo »posrednika«. Ob dodajanju maščob in ogljikovih hidratov v hrano psov z alergijami, je potrebno izbrati le med dobro prebavljivimi. Vzrok preobčutljivosti na hrano so lahko tudi dodatki kot so konzervansi, barvila, antioksidanti in emulgatorji, psi pa lahko zaradi njih tudi hitreje obolijo za rakom.

Čimprejšnja obravnava pri veterinarju, strokovno pripravljen prehranski načrt in doslednost lastnika pri izvajanju zdravljena in hranjenja so ključni za izboljšanje zdravstvenega stanja psa, ki trpi za preobčutljivostjo na hrano.

Viri:

Roudebush P., Guilford W. G., Jackson H. A. 2000. Adverse food reactions and skin and hair disorders. V: Small animal clinical nutrition. 4th ed. Hand M.S., Thatcher C.D., Remillard R.L.,Roudebush P., Lewis L.D. (eds.). Topeka, Kansas, Mark Morris Institute: 608-665

Kotnik T. 2012 Kožne bolezni psov in mačk. Ljubljana, Veterinarska fakulteta

 Olivry T., Bizikova P.  2010.  A systematic review of the evidence of reduced allergenicity and clinical benefit of food hydrolysates in dogs with cutaneous adverse food reactions.  Veterinary Dermatology, 21, 1: 32-41

Pripravila:

Daša Korže, mag.inž.zoot.

FeeDKo, svetovanje o prehrani psov in mačk

Ljubljana

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top