Sestava klinične diete

Zaradi najrazličnejših dejavnikov kot so okužbe notranjih organov, poškodbe ali genetske predispozicije, notranji organi izgubijo sposobnost za opravljanje njihovih funkcij, ki posledično povzročijo razna bolezenska stanja. Bolezenska stanja so lahko tudi posledica neustreznega prehranjevanja, pomanjkanja določenih snovi v obrokih hrane, prekomernega hranjenja i.p.

Nekatera bolezenska stanja lahko z dietno prehrano pomembno omilimo, ali pa bistveno upočasnimo napredovanje bolezni. Pri odrejanju diete je potrebno upoštevati obdobje življenja oziroma starost in fizično kondicijo psa, okoljske dejavnike (temperatura, nastanitev, prisotnost drugih živali), stanje bolezni ali poškodbe, poznavanje vnosa hranljivih snovi ter njihove izgube preko kože, seča, prebavil, interakcije predpisanih zdravil in prehrane, zmožnost organizma za absorpcijo hranljivih snovi ter medsebojno delovanje posameznih snovi.

Najpogostejše težave s katerimi se srečujem so alergije na hranoalergije na pršice v hranidebelostledvična odpovedpankreatitis, diareazaprtostbruhanje in druge. S primerno izbrano dieto se napredovanje bolezni uspešno kontrolira, simptome pa omili ali pozdravi.

 

V primeru svetovanja in sestave klinične diete, le te predpisujem po predhodno opravljeni veterinarski obravnavi, pri zapletenejših primerih pa tudi v sodelovanju z izbranim veterinarjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top