Značilnosti prehrane psov

Človek in pes sta že od nekdaj gradila močno in globoko vez v skupnem življenju. Čeprav imata koristi drug od drugega, je udomačitev psa pomenila podreditev človeku in mu s tem odvzela možnost, da sam poskrbi za lastno prehrano. Kot predstavniki zveri spadajo v skupino karnivorov, čemur je prilagojena njihova oblika čeljusti, položaj zob in zgradba prebavil. Med mesojede jih uvrščamo, zaradi njihovega genotipa, čeprav so se od udomačitve do danes bistveno spremenili in bi jih lahko zato uvrstili tudi med vsejede.

Poleg vseh potreb po hranljivih snoveh jim moramo vsak dan ponuditi neoporečno svežo vodo. Potrebe po beljakovinah so pri psu nekolike nižje kot pri mačkah. Z obrokom morajo dnevno zaužiti do okoli 70 – 80 % beljakovin živalskega izvora. Za vir maščobnih kislin je najbolje pri doma pripravljenih obrokih dodati sončnično ali repično olje, potrebno količino vlaknin vljučimo z dodatkom zelenjave. Za dodatek energije in potrebe po ogljikovih hidratih lahko uporabimo veliko škrobnatih živil. Vitamine in minerale dodajamo po potrebi in jih prilagodimo glede na specifične potrebe. Posebnost pri psih je, da lahko sami proizvajajo zadostne količine vitamina C.

Za hranjenje je priporočljivo uporabiti posodico iz keramike ali stekla, in ne plastike ali kovine. Posodico po vsakem obroku umijemo, saj tako zmanjšamo tveganje za okužbe. Pse hranimo enkrat /dvakrat /trikrat dnevno. Odvisno od potreb in organizacije, a vsak dan ob enakem času.

Scroll to top