Zelenjava v prehrani psov

Updated: Jul 1

V pasjo vsakodnevno prehrano, da bo le ta uravnotežana,vključujemo meso ali ribe, riž, testenine ali ostala živila, kot vir ogljikovih hidratov, olja, kot vir maščobnih kislin, ter vitamine in minerale, ki jih najdemo v zelenjavi in v prehranskih dopolnilih za pse.


Vir: wix

Zelenjava, ki je pomemben del doma pripravljenega obroka, je ključna tudi za vnos zadostne količine prehranske vlaknine. Te vlaknine imajo pomembno vlogo pri uravnavanju telesne teže psa. Poleg omenjenih pozitivnih lastnosti z zelenjavo omejimo zakisanost pasjega organizma, pes zaužije fito hranila, maščobne kisline (omega 3).

Zelenjavo, vključeno v obrok, lahko nekako razdelimo na tri sklope. Prva skupina, kjer lahko uporabimo cele rastline, listje in steblo, so solata, zelje, ohrovt, brokoli, cvetača. Vsebujejo veliko vode in vlaknine. V obrok jih lahko vključujemo surove ali kuhane. S tem v največji meri le malo »poživimo obrok«, saj posebne prehranske vrednosti obroka za psa s to vrsto ne dosežemo.

Druga skupina, ki je po mojem mnenju psom najljubša so korenine ali gomoljnice. V to skupino uvrščamo krompir, korenje, repo, zeleno. Zelenjava te skupine se loči od prejšnje glede energijske vrednosti, saj vsebuje škrob, ki pasjemu organizmu služi kot vir energije. Ker ta sestavina ob kuhanju ustvarja nekakšen žele, je zelo zaželeno zelenjavo pred hranjenjem pokuhati, saj tako postane mnogo bolj prebavljiva kot bi bila surova. Korenje je bogat vir vitamina A. Če korenje ponudimo surovo, je le to odličen hrustljav priboljšek, ki vašemu kosmatincu aktivno zapolni čas in očisti zobovje.

V tretjo skupino zelenjave sodita grah in fižol. Poleg visokega deleža beljakovin, imata tudi ta dva predstavnika visoko energijsko vrednost. Vsebujeta veliko vitaminov skupine B, ki organizmu zagotavljajo nemoten potek pri opravljanju telesnih funkcij. Grah je sladkega okusa, zato je še kako priljubljen pri pasjih kosmatincih. Oba- grah in fižol pred hranjenjem kuhamo do mehkega v nesoljeni vodi.

Cenovno ugodna

Sama vedno priporočam, da lastniki hranijo zelenjavo, ki je trenutno aktualna – sezonska. Je cenovno najugodnejša in prehransko najbogatejša. V primeru priprave velikih količin pa se lahko lastniki poslužujejo tudi že pripravljenih paketov zmrznjenih mešanic zelenjave, ki je poleg denarja, prijazna tudi do lastnikovega časa.

0 views

Sledi nam

  • Facebook
  • Instagram

Prijavite se na novičke

© 2020 by feedko. Toliko kot si zaslužijo. Največ.