Debelost pri psih

Updated: Jan 12

V poplavi prehranskih izdelkov za pse se lastniki hitro znajdejo v položaju, ko svojim ljubljenčkom naklonijo raznovrstne priboljške, kar jim ti z ljubkim odzivom »poplačajo«. Poleg tega se kaj hitro zgodi, da so ljubljenčki med pripravo in med kosilom deležni kakšnega slastnega koščka mesa.

Stavek, »moram mu nekaj dati, ker da me tako lepo gleda«, smo verjetno že vsi slišali.


Ob tem se ne zavedamo, da prekomerno hranjenje in neupoštevanje dejanskih pasjih potreb lahko hitro povzroči pri psu prekomerno kopičenje maščobnega tkiva, kar privede do različnih zdravstvenih težav. Poleg preobilnih obrokov in preveč priboljškov so razlog za debelost lahko tudi premalo gibanja, zelo pogosto pa tudi neustrezna sestava obrokov. Zdravstvene težave so manj pogosti vzrok debelosti, pojavijo pa se lahko kot posledica nepravilnega delovanja endokrinih žlez – hipotiroidizem in nekaterih drugih zdravstvenih težav. Prekomerna telesna teža psa zahteva ukrepanje.


Prepoznavanje prekomerne teže in prilagoditve


Prej ko prepoznamo, da je pes izven idealne teže in se lotimo odpravljanja vzroka, krajši bo čas do uspeha, kar bo v korist tako lastniku kot njegovemu psu. Nekatere pasme psov so posebej občutljive in nagnjene k prekomerni teži. To so zlasti pasme iz skupine prinašalcev, nordijske pasme, vodne pasme, pri teh moramo dieto prilagoditi že v času rasti oziroma v zgodnji odrasli dobi in kasneje. Poleg navedenih pasem je potrebno zmanjšati vnos energije tudi psom po kastraciji oziroma psičkam po sterilizaciji. Opazk in komentarjev na račun prekomerne telesne teže psa ne smemo prezirati, prisluhnimo veterinarju in strokovnjakom za prehrano, to nam narekuje odgovornost do psa.


Na težo psa ne vpliva samo lastnik, temveč vsi člani gospodinjstva

Poudariti velja, da se skrb za primerno prehranjevanje psa in za odpravo vzrokov prekomerne teže, ko do nje pride, ne nanaša le na lastnika, pomembno pri tem je sodelovanje vseh članov gospodinjstva, sosedov in prijateljev, vseh, ki prihajajo s psom v stik. Zavedati se moramo, da je izgubljanje telesne teže psa proces in ne enkratni ukrep. Predpogoj za uspeh je seveda lastnikova odločitev, da bo svojemu psu pomagal in mu tako zagotovil zdravo in lepo življenje.


Za ustrezen pristop k zmanjševanju teže psa je najprej potrebno ugotoviti pravi vzrok debelosti. Ni dovolj zgolj uvesti več gibanja in zmanjšati obroke hrane, kot to pogosto slišimo, spremembe prehranjevanja je potrebno obravnavati celostno. Za uspešno znižanje telesne teže ni dovolj uvedba prehranjevanja psa po splošnih smernicah (formuli ali %), količino in sestavo obrokov je potrebno prilagoditi posameznemu psu. Izvajanje spremenjenega načina prehranjevanja zahteva strokovno pripravo uravnoteženih dietnih obrokov in dosledno skrb in vztrajnost lastnika, PRI TEM VAM LAHKO POMAGAMO.


Priporočila v času shujševalne diete za pse:


1. sodelovanje vseh članov gospodinjstva in drugih oseb, ki prihajajo v stik z živaljo,

2. zmanjšan vnos s hrano pridobljene energije in določitev idealne teže,

3. ustrezno razmerje med beljakovinami, maščobami, ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali v obrokih;

4. večja količina prehranskih vlaknin (zelenjava),

5. zagotovite, da bo pes zaužil večje količine vode: naj je čim več vsebuje hrana,

6. po hranjenju ostanka hrane ne puščamo v posodici za psa,

7. večja frekvenca hranjenja,

8. objektivna ocena BSC in MSC (telesne kondicije in mišične mase),

9. redno tehtanje.

Pes bo lahko (oziroma se bo zdelo nam) prvih nekaj dni po uvedbi diete zaradi obrokov z manj energijske vrednosti čutil lakoto, še zlasti tisti, ki so bili navajen na visoke kalorične obroke. Organizem se mu mora navaditi na spremembo, zato je priporočljivo, da se spremenjen način uvaja postopoma in da z dodatki in izborom sestavin povečamo volumen pasji hrani. Opustiti moramo hranjene psa s priboljški, saj zelo pogosto prav ti veliko prispevajo k prevelikemu dodatnemu vnosu energije v organizem. Vsak piškotek šteje. 


Priročno za doziranje in hkrati zdravo hrano lahko izberete tudi v naši trgovini: Feedko dehidrirana hrana za pse, ki ji dodate samo vodo in maščobe je idealna rešitev tudi v času izgubljanja odvečnih gramov ali kilogramov pri psu.


Recent Posts

See All