Uravnotežen obrok za psa

Svojim ljubljenčkom želimo zagotoviti aktivno in dolgo življenje. Za pripravo obrokov doma, moramo poznati pomen uravnotežene prehrane in v vsakdanje obroke vključevati ustrezne sestavine.Uravnotežen doma pripravljen obrok ali komercialna popolna hrana za pse in mačke mora biti praviloma sestavljena iz:

OGLJIKOVIH HIDRATOV (OH):

ki organizmu zagotavljajo vir energije. Stalen vnos glukoze je nujen za delovanje živčnega sistema in služi kot vir energije za delovanje srca. V povezavi z beljakovinami in maščobami imajo nekateri OH pomembno vlogo pri strukturi organov.

MAŠČOB: 

razlikujemo jih glede na različne maščobne kisline (MK), nasičene, enkrat nenasičene, večkrat nenasičene imajo MK. V organizmu opravljajo več funkcij. V prehrani imajo vlogo pri okusnosti in teksturi obroka, povečajo absorpcijo v maščobah topnih vitaminov. Poleg vseh teorij kaj vse je dobro pri kreiranju obroka, je po izkušnjah sodeč najbolje uporabiti sončnično ali repično olje. Prvo je odličen vir vitamina E, drugi ima ob termični obdelavi najboljši obstoj.

BELJAKOVIN:

glavna sestavina celic in telesnih tkiv (mišic, krvi, kože, vezi, hrustancev, dlak). V prehrani psov in mačk so močno zaželene dobro prebavljive beljakovine živalskega izvora, ker le te vsebujejo dovolj vseh esencialnih aminokislin.

VITAMINOV:

ne spadajo v nobeno od zgoraj naštetih skupin. Organizem jih potrebuje pri presnovnih procesih, v katerih sodelujejo kot encimi ali njihovi prekurzorji in koencimi. Vitamine ločimo med: topne v vodi (B kompleks in C vitamin) ter topne v maščobah (vitamini A, D, E in K).

RUDNINSKIH SNOVI:

minerali so anorganski elementi, ki jih organizem nujno potrebuje pri presnovnih procesih.

Ločimo:

  • makrominerale: kalcij, klor, magnezij, fosfor, kalij in natrij;

  • mikrominerali: baker, jod, železo, mangan, selen in cink;

  • elementi v sledovih: krom, kobalt, fluor, molibden, nikelj, silicij in žveplo.

Količine posameznih sestavin obroka so odvisne od

  • PASME,

  • STAROSTI,

  • ZDRAVSTVENEGA STANJA,

  • TEŽE IN

  • DRUGIH SPECIFIČNIH ZNAČILNOSTI.

Obrok hrane  mora biti okusen, le tako jo bodo  psi oziroma mačke sprejeli/le. Kadar zdrav pes ali mačka obrok zavrne, lahko sklepamo, da je brez hranilne vrednosti, zato ga je potrebno nadomestiti ali prilagoditi.

52 views0 comments

Recent Posts

See All