10 napak v prehrani psov in mačk

Updated: Oct 19, 2020

Ste se že vprašali ali je način, kako hranite vašega psa ali mačko najprimernejši?

Preko izkušenj smo oblikovali nekaj postavk napak:


1.PREMALO ALI PREVEČ HRANLJIVIH SNOVI

Uravnotežen obrok mora vsebovati ustrezno razmerje med beljakovinami, maščobami, ogljikovimi hidrati, vlakninami, vitamini in minerali. V številnih virih lahko najdemo različne informacije o ustreznosti razmerij med temi sestavinami, ki pa večinoma ne upoštevajo dejstva, da je potrebno razmerje individualizirati tako, da bo prilagojeno pasmi, teži, aktivnosti in drugim lastnostim psa.


2. NEUSTREZNA ENERGIJSKA VREDNOST HRANE

Vnos energije in hranljivih snovi naj bo prilagojen individualni potrebi psa. Priporočljivo je, da težo psa nadzorujemo tako, da ga z isto tehtnico kontinuirano tehtamo in da si njegovo težo zapisujemo.


3. NEUSTREZEN IZBOR HRANE

Ne glede na to, ali pripravljamo hrano doma, ali hranimo psa s komercialno hrano, moramo sestavo prilagoditi potrebam psa mladiča, njegovi rasti, potrebam odraslega psa in psa v obdobju starosti. V primeru zdravstvenih težav, ki se lahko pojavijo v vseh življenjskih obdobjih, naj se o izbiri sestavin posvetujejo s strokovnjakom. Še posebej je to priporočljivo pri izbiri komercialne prehrane. Proizvajalci oziroma trgovci na trgu ponujajo različne diete prehrane, vendar pa lahko nepravilni izbor bolnemu psu povzročite več škode kot koristi.


4. HRANA »PO VOLJI«

To lahko vodi do neprijetnosti tako za vas kot za vašega ljubljenčka.

Prevelike količine zaužite hrane povzročijo različne neprijetnosti: napihnjenost, slabšo prebavljivost, težave z želodcem in druge. Namesto, da posodico napolnimo, je bolje, da je posamezni obrok količinsko skromnejši in v večih delih. Pomembno je še, da ima pes v prehranjevanju »primerno disciplino«.

5. DODAJANJE VITAMINOV IN MINERALOV

V komercialno hrano praviloma ni potrebno dodajati vitaminsko-mineralnih dodatkov, saj naj bi bila konzervirana hrana, kupljena v specializiranih trgovinah, že ustrezno uravnotežena. Kljub temu je priporočljivo, da iz deklaracij preverimo, ali to drži. V primeru, da obroke pripravljamo doma, je vitamine in minerale potrebno posebej dodajati.

6. POKVARJENE SESTAVINE

Sestavine uporabljene za doma pripravljen obrok naj bodo sveže in neoporečne. Ne uporabljajte gnilih, plesnivih in starih živil.


7. MENJAVA VODE

Vedno sveža voda je v prehrani psa zelo pomembna. Vodo moramo psu menjati vsaj enkrat dnevno, še bolje večkrat dnevno. Poskrbeti je treba tudi za higieno posode, iz katere pes pije. Večkrat tedensko jo je potrebno temeljito očistiti in iz nje odstraniti vodni kamen.

8. HRANJENJE S SLADKARIJAMI

Sladkor je »tihi ubijalec« psa, zato se je potrebno pri prehranjevanju psa sladkim jedem izogibati. Poleg debelosti lahko sladkor povzroča karies, spremembe metabolizma, in druga bolezenska stanja.


9. PREVROČA ALI PREMRZLA HRANA/VODA

Najbolje je, da psu ponudimo hrano in vodo sobne do tople temperature, saj sta lahko prevroča ali premrzla hrana in voda za psa škodljivi.

10. NEPRIMEREN ČAS HRANJENA

Najbolj primeren čas hranjenja je po fizični aktivnosti psa, izogibajmo se hranjenju pred sprehodom, igro ali drugimi aktivnostmi.

64 views0 comments

Recent Posts

See All