Za zdravje mačk gre

Updated: 3 days ago

Mačke uvrščamo v skupino mesojedih živali. To pomeni, da njihove potrebe pokrijemo s hrano, ki vsebuje velik delež beljakovin, ki so kakovostne in živalskega izvora.

Vir: unsplash

Obrok naj bo tako sestavljen iz 90 % beljakovin živalskega izvora. Pomembno je, da v hrano vključimo maščobe. Le te naj vključujejo tudi esencialne maščobne kisline, v primernem razmerju. 


Nujne so linolna, linolenska in arahidonska, ki spadajo med večkrat nenasičene maščobne kisline.

Ko govorimo o rudninskih snoveh in vitaminih, morajo le ti s pravilno uravnoteženo prehrano zadostiti mačjim potrebam po teh snoveh. V prehrano vključimo tudi vlaknine, ki jih najdemo v zelenjavi in vire ogljikovih hidratov, ki zapolnijo potrebe organizma po energiji, ki pa niso nujno potrebni, saj gre za mesojede živali. Mački je nujno potrebno dnevno zagotoviti svežo, neoporečno vodo.

Esencialna komponenta poleg že naštetih je tavrin. Najdemo ga v obliki prehranskih dodatkov, gelov. Nujen je še posebno v primeru hranjenja s svežo surovo ali kuhano hrano.

Pitje in hranjenje


Mačke obožujejo svežo hladno vodo, ki jo pijejo dlje časa počasi.

Hranjenje mačke je zelo priporočljivo izvajati vsak dan ob enakem času. Najbolje dvakrat / trikrat na dan, manjše porcije večkrat na dan. Priporočam, da mačjemu mladiču ponudimo čim več raznolike hrane in raznovrstna živila, da se privadi na različne okuse. S tem, se izognemu morebitnim težavam s hranjenjem v poznejši dobi, saj so navajeni na različne okuse in teksturo in si ne zmišljujejo preveč.

Priporočljivo je uporabiti keramične ali steklene posodice za hranjenje in pitje. V primerih, ko je bila posodica plastična ali kovinska, so odkrili na novo razvito alergijo na sestavine, ki so se izločale iz materiala, s katerega je bila narejena posodica.


Sledi nam

  • Facebook
  • Instagram

Prijavite se na novičke

© 2020 by feedko. Toliko kot si zaslužijo. Največ.