Prehrana psov in mačk: kaj je klinična dieta

Pogosto se zgodi, da pes ali maček zaradi njegove genetske zasnove, okolja ali načina življenja, zboli. Pomembna podpora pri zdravljenju oziroma lajšanju bolezenskih stanj je lahko klinična dieta. S takšno prehrano lahko omilimo bolezenske znake, psu ali mački pa olajšamo in izboljšamo kakovost življenja.


Pri naših štirinožnih ljubljenčkih se lahko iz različnih vzrokov pojavijo najrazličnejše zdravstvene težave. Zaradi različnih okužb, poškodb ali genetske predispozicije lahko notranji organi izgubijo zmožnost opravljanja funkcij in ne delujejo kot bi morali. Tako nastanejo bolezni, za katerimi lahko obolijo tako psi kot mačke, ne glede na njihovo starost ali pasmo.


Prehrano lahko v povezavi s posameznimi boleznimi obravnavamo z dveh vidikov:

1. Obstajajo bolezenska stanja, ki so posledica napačne prehrane. Pojavijo se zaradi pomanjkanja določenih snovi v hrani, ali zaradi prekomernega hranjenja, kar se kaže npr.

v debelosti živali. Razlog je lahko v pomanjkanju ustreznih snovi v komercialni hrani ali v uživanju prevelikih količinah hrane.

2. V številnih primerih je prehranjevanje lahko »zdravilo«. V teh primerih lahko posledice zdravstvenih težav z izbranimi sestavinami bistveno omilimo ali pa vsaj napredovanje bolezni upočasnimo.


Pri sestavi dietne prehrane izbiramo med običajnimi sestavinami, glede na vrsto bolezni pa kosmatincem DODAJAMO ali ODVZAMEMO posamezne sestavine, tako da žival zaužije zadostne količine vseh manjkajočih hranljivih snovi, pomembnih za izboljšanje delovanja življenjskih funkcij ali se izogne tistim, ki bi stanje bolezni še poslabšali.

Pri sestavljanju prehranskega načrta je nujno upoštevati naslednje: stanje bolezni ali poškodbe, obdobje življenja oziroma starost, fizično kondicijo psa, okoljske dejavnike, poznati moramo potrebe po hranljivih snoveh in drugo. Pri nekaterih bolezenskih stanjih ali poškodbah psa in mačke je potrebno s prehrano zagotoviti ustrezno dobro prebavljivost. S klinično dieto se lastniki največkrat srečajo pri psi in mačkah z:

  • gastrointestinalnimi težavami,

  • alergijami na hrano,

  • alergijami na pršice v hrani,

  • ledvičnimi težavami,

  • debelostjo,

  • pankreatitisom,

  • obolenji jeter,

  • sečnimi in ledvičnimi kamni in drugimi.

Lastniki psov lahko sicer izbirajo med KOMERCIALNIMI DIETNIMI HRANAMI, ki naj bi vsebovale hranljive snovi v ustreznih razmerjih, vendar pa je pri veliko bolezenskih stanjih psom in mačkam bolje zagotoviti DOMA PRIPRAVLJENO HRANO (na primer pri psih z alergijami na hrano, ledvično boleznijo). Lastnik mora s pomočjo priporočil strokovnjaka prilagoditi obroke specifičnim potrebam psa oziroma mačke, vrsti bolezni in glede na posebnosti posameznega psa ali mačke. Seveda pa je potrebno dietno hrano uvesti potem, ko veterinar na podlagi opravljenih analiz postavi DIAGNOZO bolezni. Uvajanje diet brez strokovnega posveta, lahko ima za psa ali mačko več škodljivih učinkov kot koristi.

33 views0 comments

Recent Posts

See All