Telesna teža psa

Updated: Oct 19, 2020

Težo psa lahko opredelimo na dva načina. O aktualni teži psa govorimo v trenutku, ko psa stehtamo. Priporočljivo je, da sta aktualna in idealna teža enaki, kar pomeni, da je idealna teža psa tista teža, ki jo ima pes, ko je v najboljši formi, v pravi kondiciji, z lepim mišičastim telesom in sorazmernim deležem maščobnega tkiva.


Vir: unsplash

Idealna teža se skozi pasje življenje spreminja, pogojena je z odraščanjem in spreminjanjem organizma. V času izgubljanja prekomerne teže nam je torej vodilo idealna teža. Ko pes doseže idealno težo, pri uvedenem načinu prehranjevanja vztrajamo in skrbimo, da so obroki primerno uravnoteženi.


Psa redno tehtamo - 1 x mesečno, ob enakem času in na isti tehtnici.


Pri izbiri ustrezne hrane za zmanjšanje telesne teže našega psa moramo biti previdni, obroke je potrebno kot rečeno prilagoditi njegovemu dejanskemu stanju,

  • pasmi,

  • njegovi fizični kondiciji,

  • starosti,

  • zdravstvenemu stanju,

  • letnemu času,

  • navadam.

V primeru, da zmanjšamo zgolj količino hrane, ne da bi obroke hkrati prilagodili dejanskemu stanju, lahko ne vede porušimo razmerje v sestavi hranljivih snovi.


Psu lahko s tem povzročimo škodo, želenih učinkov pa ne bomo dosegli. V izogib nezaželenim učinkom shujševalnih diet je priporočljivo, da se lastniki o ustrezni sestavi obrokov in načinu uvedbe posvetujejo z ustrezno usposobljenim strokovnjakom. Dietne obroke lahko pripravljamo doma, pri čemer naj bo vnos beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov ter vitaminov in mineralov v pravilnem razmerju ali med preverjenimi veterinarskimi komercialnimi izdelki – briketirano ali konzervirano hrano – prilagojeno predebelim psom.


Priporočila o izgubljanju telesne teže si lahko preberete v prispevku: Prekomerna teža psa

82 views0 comments

Recent Posts

See All