Vitamini za mačke

Updated: 3 days ago

Svojim mačkam želimo zagotoviti aktivno in dolgo življenje.

Da bi to lahko dosegli, je dobro, da se podučijo o njihovih resničnih potrebah.


Vir: unsplash

Poleg ustrezne nege in domovanja, pri zagotavljanju zdravja in dobrega počutja igra pomembno vlogo uravnotežena prehrana, ter sveža in neoporečna voda. Veliko je govora o tem, kaj je dobro in kaj ne za naše ljubljenčke. Dejstvo je, da brez posameznih hranljivih snovi, brez vitaminov ter mineralov nobena mačka ne more živeti zdravo. Lastniki, ki pripravljajo obroke doma, morajo poznati pomen uravnotežene prehrane in v vsakdanje obroke mačk vključevati ustrezne sestavine.

Kaj so vitamini?


Vitamini spadajo med organske molekule, ki jih organizem potrebuje pri procesih presnove, v njih sodelujejo kot encimi ali njihovi prekurzorji ter koencimi. So biološko aktivne substance, ki organizmu pomagajo pri izkoriščanju hranljivih snovi. V primeru, da jih v mačji organizem vnesemo premalo, govorimo o hipovitaminozi, v nasprotnem primeru o hipervitaminozi. Prva težava se pojavlja pogosteje in lahko pripelje do lažjih in hujših neprijetnosti – slabše odpornosti, težav z dlako in drugo.

Skupine vitaminov


Ločimo dve skupini vitaminov, topne v vodi in topne v maščobi. V skupino topnih v maščobi spadajo vitamini A, D, E in K, vitamini skupine B in vitamin C pa so topni v vodi. Učinki posameznih vitaminov:

Vit. A: fiziologija vida, rast

Vit. D: mineralizacija kosti (v kombinaciji s kalcijem in fosforjem)

Vit. E: antioksidant (sodeluje s selenom)

Vit. K: strjevanje krvi

Vit. skupine B: izkoriščanje zaužite hrane, sproščanje energije

Vit. C: možno lajšanje simptomov bolezni

Težave, ki se pojavijo zaradi vitaminskega neravnovesja

Neustrezna vitaminska hrana lahko povzroča dermatitis, težave pri strjevanju krvi, pomankanje apetita, nizko telesna temperaturo, motnje v delovanju živčevja, težave z dlako. Naštete težave so največkrat posledica premajhnih količin zaužitih vitaminov. Izpostavila bi predvsem dva vitamina, zaradi katerih se pogosto pojavljajo težave, ki so neposredno povezane s hranjenjem mačk.

Pomanjkanje vitamina B1 (tiamin) sodeluje pri metabolizmu ogljikovih hidratov. Do pomankanja lahko pride zaradi daljšega pomanjkanja apetita mačke, slabe absorbcije hranljivih snovi, anoreksije, prekomernega uriniranja, ki je posledica raznih bolezenskih stanj, kuhanja hrane na visoki temperaturi, prisotnosti tiaminaze (vsebujejo jo nekatere bakterije in določene vrste surovih rib).

Pomanjkanje vitamina A, ki je pri mačkah esencialen, kar pomeni, da mačji organizem nima funkcije za njegovo sintezo, zato ga morajo mačke zaužiti s hrano. Toda pozor, prevelike količine pa so prav tako škodljive. Hranjenje mačk z velikimi količinami surovih jeter in dodatkom olja iz jeter trske, lahko povzroči, da mačka zaužije preveč vitamina A, posledice pa se pokažejo sčasoma, čez nekaj mesecev ali let.

10 views

Sledi nam

  • Facebook
  • Instagram

Prijavite se na novičke

© 2020 by feedko. Toliko kot si zaslužijo. Največ.