Zelenjava v prehrani psov

Updated: Dec 15, 2020

V pasjo vsakodnevno prehrano, da bo le ta uravnotežena, vključujemo beljakovinska živila meso ali ribe, riž, ajdovo kašo ali ostala živila kot vir ogljikovih hidratov, olja kot vir maščobnih kislin ter vitamine in minerale, ki jih najdemo v zelenjavi in v prehranskih dopolnilih za pse.


Vir: wix

Zelenjava, ki je pomemben del doma pripravljenega obroka, je ključna tudi za vnos zadostne količine prehranske vlaknine. Te vlaknine imajo pomembno vlogo pri uravnavanju telesne teže psa. Poleg omenjenih pozitivnih lastnosti z zelenjavo lahko omejimo zakisanost pasjega organizma, prejme tudi vitamine in minerale.


Prva skupina

Zelenjavo, vključeno v obrok, lahko razdelimo na tri sklope. Prva skupina, kjer lahko uporabimo cele rastline, listje in steblo, so solata, zelje, ohrovt, brokoli, cvetača. Vsebujejo veliko vode in vlaknine. V pasji obrok jih vključujemo kuhane. S tem v največji meri le malo »poživimo obrok« in jih ne uporabimo kot edini vir zelenjave v obroku.


Druga skupina

Po mojem opažanju psom najljubša zelenjava so "korenine ali gomoljnice". V to skupino uvrščamo krompir, korenje, repo, zeleno, rdečo peso. Krompir, repo, zeleno, korenje pred hranjenjem pokuhamo v neslani vodi, če pa korenje ponudimo surovo, je ta odličen hrustljav priboljšek, ki vašemu kosmatincu aktivno zapolni čas, okrepi čeljust in očisti zobovje.


Tretja skupina

V tretjo skupino zelenjave sodita grah in fižol. Poleg visokega deleža beljakovin, imata tudi ta dva predstavnika stročnic visoko energijsko vrednost. Vsebujeta veliko vitaminov skupine B, ki organizmu zagotavljajo nemoten potek pri opravljanju telesnih funkcij. Grah je sladkega okusa, zato je še kako priljubljen pri pasjih kosmatincih. Oba - grah in fižol - pred hranjenjem kuhamo do mehkega v neslani vodi.


Za konec:

"Sama vedno priporočam, da lastniki hranijo zelenjavo, ki je trenutno aktualna – sezonska. Je cenovno najugodnejša in prehransko najbogatejša. V primeru priprave velikih količin pasje hrane pa se lahko lastniki poslužujejo tudi že pripravljenih paketov zmrznjenih mešanic zelenjave, ki je poleg denarja, prijazna tudi do lastnikovega časa ali pa takšne pakete zelenjave pripravijo v naprej v večjih količinah in hranijo v zamrzovalniku doma ali uporabijo dehidrirano zelenjavo, ki so predhodno namočijo."


V pasjo skledo nikoli ne dodajte: čebule, česna, pora ali drobnjaka.92 views0 comments

Recent Posts

See All